24-01-2011

VERSLAAFD ;-) naaldvilten

Op de ontmoetingsdag van de Dutch swappers van swap-bot waar je bij velen al over hebt kunnen lezen (de kado's, het sinterklaasspel, het eten, de ontzettende gezelligheid) kregen we van Kyrouschka uitleg over naaldvilten. Met de extra ondersteuning van hoodwinked en shade of shadow, beide ook fervente viltsters gingen we flink aan de slag.

Ik heb me heerlijk stil gehouden en ben wat gaan proberen, wat eigenwijs als ik was, wou ik wel mijn 'eigen ding' doen en niet in een vormpje werken, maar dat is natuurlijk een beetje eng zo als er mensen bij zitten.

Tot mijn verbazing ging het heel leuk en had ik de smaak snel te pakken. Ik moest telkens denken aan kleien en probeerde het materiaal zo op te bouwen. 
Ik ben zelf erg tevreden over het resultaat, maar helaas...... ik kan het bevestigen... ik heb er WEER een hobby bij.

 Meiden/dames... allemaal bedankt voor een superdag en tot de volgende keer.


Yes, it is official, I have another hobby. During a swap-bot meeting day of the Dutch Swappers we all gave a try at needle-felting and I can tell you, it is great. I decided to make the animals of my paintings and I love them and I loved making them.... so yes, bought some wool and will start making more soon (but first need to finish all paintings still on my waitinglist of orders) (yes, need to be tough on myself ;-)  )

22-01-2011

Nepal - vilten

Op de laatste dag trok ik de stoute schoenen aan in een winkeltje waar ze vilten produkten maakten en heb ze gewoon gevraagd waar het werd gemaakt....al snel daarna zaten we met zijn allen in een heel kleine taxi met een briefje met adres. Na veel gebel (want waar was dat adres nou) tussen taxichauffeur en eigenaar kwamen we uiteindelijk bij een schuur met 3 vilttafels, 1 trapnaaimachine en 3 vrouwen op de grond met garen.
Dus hier werd het gemaakt, na 2 weken konden we allen nog steeds geen genoeg krijgen van dit soort bezoekjes en kijkjes achter de schermen.... en uiteindelijk gingen we huiswaarts met honderden vilten balletjes en een e-mail adres om ook uit Nederland materiaal bij hen te kunnen bestellen.
Heerlijk zo'n entrepeneur!!!

en voor degene die het zich afvragen.... veel van deze dingen kwamen op ons pad en tussendoor hebben we heerlijke jungletochten gemaakt, fantastische tempels bezocht, in de rivier gespeeld met kinderen uit het dorp, geiten gehoed en van elkaar genoten...... het lijkt veel langer dan 2 weken... ;-)


21-01-2011

Nepal - Tharu schilderen

De Tharu zijn een bevolkingsgroep die in het zuiden van Nepal wonen, bij het Chitwan nationaal park. Alhoewel de bakstenen huizen natuurlijk hun intrede al lang hebben gemaakt zijn er ook nog voldoende traditionele dorpen, daar worden de huizen gemaakt van rieten matten die besmeerd worden met een soort leem en dan versierd met handafdrukken in heel mooie kleuren.

Via ons guesthouse kon je een middag in zo'n dorp helpen. De opbrengst ging naar de gastvrouwen en ons leek dit natuurlijk een super manier om wat te leren, contact te maken en de cultuur te steunen.
Het idee is dat als de bevolking merkt dat ze kunnen verdienen aan hun eigen authentieke cultuur, dat die langer behouden zal blijven, duurzaam toerisme-bevordering dus..

Wat moesten we doen??
Eerst water, zand en verse (ja, hij was nog warm) waterbuffelpoep tot een grote brei mengen.

 ... en nog meer mengen tot het een lekker papje wordt....
 ...en dan dus smeren op de matten (hier zat al een laag op)...
 ...en daarna decoreren met de handen en pigment...
.. de meiden kregen echt les... want het moest natuurlijk precies naar wens gebeuren aangezien het natuurlijk hun eigen woningen waren...
als laatste uitgezwaaid worden door het hele dorp (en dit alles zonder dat er iemand Engels sprak)
Tussendoor nog heerlijk thee gedronken, gespeeld, haren gekamd (die lange blonde haren waren erg in trek)....

Nepal - wereldwinkel/return to sender

In dit werkplaatsje hebben we dus gewoon lekker met zijn allen zo'n 2 uur meegewerkt. We kwamen al voor de tweede keer langs (was naast de guesthouse in het zuiden van Nepal (jungle)) en onderdeel van een ontwikkelingsproject, de dames waren wel gewend aan wat aandacht. Dus hebben wij ijverig meegewerkt aan de sleutelhangers voor de wereldwinkel, maar de werkplaats maakt ook spullen voor Return to Sender en vele andere afnemers.





Nog even puntjes er op, ringetje eraan en klaar..

kaarsen maken in mal
Kaarsen op maat snijden




Nepal - houtbewerking & winkeltjes

Met al die creatieve mensen en de gewoonte om de eigen kleding zelf te maken is er natuurlijk ook veel behoefte aan materiaal en je ziet dus overal kleine fournituren, kralen en stoffenwinkels.
De houtwerkplaats die je hier ziet is een voorbeeld van de velen die je daarvan tegenkomt, ook veel voor eigen gebruik, de hindoeistische goden hangen overal)
Pigment om te stempelen of huizen te decoreren (zie verdere post daarvoor)

Fournituren, de rollen met geweven band (wel allemaal met goud- of zilver-draad) waren 0,70 per 10 meter, dus je raadt het al...
 



Kralen, te koop per complete strengen, met nog een beetje versiering wordt dit zo als ketting gedragen
Ongelooflijk hoeveel verschillende tinten er zijn van de kleuren. Het combineert ook super!


Nepal - borduren

geborduurde shirts zie je dus overal voor de toeristen, maar het leukste vond ik het om in een buitenwijkje te zien hoe ze die shirts met vele uren werk en een eenvoudige trapmachine maken.
Eerst door een papier met gaatjes, kalkpoeder  markeringspuntjes op de stof (hier een vlag)  maken

... en dan handgestuurd gewoon met een eenvoudige trapmachine en heel veel geduld... borduren! (de kalkpuntjes zie je nog bij de kathmandu letters)

Nepal - eerst de sfeer delen!

nou, nu is de vakantie-blues echt een beetje voorbij en ga ik gewoon eens flink posts maken voor de blog.... over het vele handwerken wat we mogen hebben bewonderen.
Tijdens het zoeken en soorten van alle crea-foto's raakte ik echter natuurlijk weer helemaal in de juiste sfeer en die ga ik dus nu eerst met jullie delen








15-01-2011

Inspiratie

...daar ben ik weer, net een kleine week terug van onze vakantie in Nepal, waar we naast alle cultuur en natuur ook zoveel leuke dingen op handwerkgebied hebben gezien..... (en ja, we waren daar met de kids (4,6 en 8 en zij hebben ook genoten!!)

Alles gaat weer als vanouds en ook de naaimachine en de kwasten zijn al weer veelvuldig in gebruik geweest, maar aan bloggen ben ik nog niet begonnen.
Ik wil een hele serie maken met handwerk-fimpjes en foto's uit Nepal, maar begin.... om weer op gang te komen met een leuke link voor jullie allemaal.

Times online poste in december 2009 deze lijst met 50 top design, interieur en DIY inspiratie-blogs. Ik heb er al vele leuke dingen tussen zien staan, dus bij deze ook voor jullie de link naar de complete lijst en wat foto's van de diverse blogs.

Binnenkort meer, dan dus over Nepal en verdere creatie's van mijn hand...